Projects/Koken

From Hackerspace Amersfoort
Jump to: navigation, search


We have to cook.jpg
Project Koken
Name Koken
Start 2016/08/20
End
Contact Stijn, KartoffelKönig
Website
Information Geïnspireerd door revspace.nl/koken.
Status Production

Als actief verzet tegen altijd afhaalvoer eten, hebben we bij Bitlair een klein keukensetje aangeschaft om zelf te koken.

Inventaris

Koken-ikea-inductieplaat.jpg Kookspul1.jpg

  • IKEA TILLREDA inductieplaatje
  • 13.5" IKEA wok
  • 10L IKEA pan
  • Onderzetters
  • Ovenwanten
  • Snijplanken
  • Plastic kookgerei
  • Metalen kookgerei - gebruik dit alleen in de 10L pan, de wok beschadigt ervan
  • Plastic en metalen kommen
  • Keukenmessen
  • Setje aardappelmesjes
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Schilmesjes

Wat moet er nog komen

Het budget voor upgrades staat op het kookpotje account in revbank).

  • Afwasspul (verzorgd door polyfloyd)
  • Sla-bestek
  • >= 13" Wok
  • Metalen soeplepel / roerbestek voor het koken
  • Grotere opscheplepels
  • Kookplaat
  • Snijplanken
  • Messen en dingen
  • Spatels
  • Houten spatels (plastic buigt teveel in een volle pan)
  • Tweede kookplaat
  • Oven
  • Scherpe messen (uitzoeken hoe de messen het beste geslepen kunnen worden)

Tips

  • Koop een pan die geschikt is voor een inductiekookplaat ;)

Gerechten

Chili con cyber (maiden voyage)

Kleine aanpassing van http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R321046/chili-con-carne.

Ingrediënten voor 8 medium-sized hackers:

  • 4 rode uien
  • 4 rode paprika's
  • 2 rode pepertjes
  • 3 teentjes knoflook
  • Arachideolie
  • 800g rundergehakt
  • 400g gebroken sperziebonen
  • 2 pakjes kruidenmix voor chili con carne
  • 300ml kraanwater
  • 2 pakken gezeefde tomaten
  • 2-3 blikken kidneybonen
  • 3-4 zakken tortillachips
  • 2 zakken gemengde sla
  • 4 tomaten

Instructies:

  • Snipper de uien
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes
  • Verhit de olie in een grote pan (10L) en rul hier het gehakt in - doe dit eventueel in een aparte pan als er vegetariërs mee-eten.
  • Schep de ui, paprika en knoflook hier doorheen en bak het 3 minuten mee
  • Voeg de sperziebonen toe en bak 3 minuten
  • INSERT INTO `chili` VALUES 'red peppers'
  • Roer de kruidenmix en water erdoorheen, voeg de gezeefde tomaten toe en breng aan de kook
  • Laat het mengsel 5-10 minuten zachtjes koken tot de boontjes niet meer 'al dente' zijn.
  • Laat de bonen uitlekken en voeg ze toe aan het mengsel. Breng het weer aan de kook en verwarm 2 minuten.
  • CYBER
  • Serveer met tortillachips en sla met gesneden tomaat erdoorheen.

Results:

Chili-con-cyber2.jpg Great-success.jpg Chili-con-cyber.jpg

GREAT SUCCESS!

Coq au campingcyber

Min of meer van http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R830856/coq-au-camping, maar nogal opgeschaald. Meer dan 12 hackers kan je niet uit één 10L pan voeden.

Ingrediënten voor 12 hackers:

(Allemaal by approximation)

  • 5 uien
  • 600g champions
  • 5 preien
  • 625g gerookte spekblokjes
  • 1kg kipdijfilet (in reepjes)
  • 1.7kg kook/bak minikrieltjes (van die kleine geschilde dingetjes uit de koeling, AH huismerk is prima)
  • 2.5el thijm
  • ~600ml rode wijn (goedkoopste die je kan vinden)
  • 1250g gezeefde tomaten
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 2 à 3 stokbroden
  • Salade: 300g gemengde sla + 4 tomaten + zakje gerapste wortel


Instructies:

(Allemaal in één diepe 10L pan. Past net, maar gebruik stevig gereedschap en roer het goed om.)

  • Snipper de ui, snijd de champignons in kwarten, was de prei en snijd deze in ringen.
  • Bak het spek zonder toegevoegd olie in 8 minuten uit.
  • Voeg de ui, kip, krieltjes en champions toe en bak 5-10 minuten mee.
  • Voeg de prei, tijm, wijn, tomaten en bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat het 20 minuten op laag vermogen koken.
  • Serveer met stokbrood en salade.

Results:

CoqAuC1.jpg CoqAuC2.jpg

Hutspot

Recept van Sebastius

Ingrediënten voor 12 hackers:

  • 3x zak hutspotmix (ui/wortel) 1kg
  • 3x zak stamppotaardappelen 600gr
  • Knoflook (3 tenen)
  • 4x bakje Catelaanse braadworsten (3 worsten per bakje, eventueel meer vleesch aanschaffen)
  • Potje Maggi Juspoeder
  • Standaard Revspace Salade (2x komkommer, 6x tomaat, 2x paprika, 2x zakje sla, sladressing)
  • Standaard stokbrood/kruidenboter

Instructies:

Vlees braden, knoflook toevoegen, kort meebakken. Jus aanmaken en vlees laten sudderen. Laat een minion de sla bereiden.

Pan vullen met aardappels en de wortel/ui mix en water (flink zouten). Aan de kook brengen. Na 20 minuten koken aardappels prikken of ze gaar zijn. Zo ja: afgieten en weer even opzetten (wat water laten verdampen). Daarna stampen met flink peper en eventueel nog wat zout. Vlees nog even opzetten.

Nasi Bravo

Instructions coming soon :D

Revlairiaanse Chorizo Stoofpot

Voor 4 hackers.

  • 3 chorizo worsten (2 stegeman/1 pittige)
  • 2 (rode) uien
  • 2 paprika's (stoplicht)
  • 1 aubergine en/of courgette
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 blikjes mais
  • 1 zakje met aardappel krieltjes

Instructies:

  • snijd eerst alle groenten die gesneden moeten worden
  • snij de chorizo in kleine stukjes. (4endeel de chorizo en daarna nog een keer doorsnijden)
  • warm de chorizo op in een wok. Klein beetje olie want uit de chorizo komt ook veel olie.
  • wacht tot er een aardig laagje vet en olie uit de chorizo is gekomen.
  • Gooi de eerder gesneden groenten door de chorizo en bak dit een tijdje mee.
  • Gooi de overige groenten erbij en laat dit een tijdje (15~min) sudderen op een laag vuurtje.

Tada! Overheerlijke chorizo stoofpot.

Eet smakelijk!



Indian Curry ala Nemo

Indian curry met papadums en papadum sausjes

Voor 10-12 hackers:

Voor de curry:

  • 600 gram tomaten (~ 8 stuks)
  • 4 kg Zoete aardappel
  • 5x Pataks Tikka Masala curry mix
  • 5x Pataks Garlic & Coriander Naan
  • 2x GoTan Kokosmelk a 250 ml
  • 1 Zak winterpeen
  • 3 paprika's
  • stukje gember
  • 2 uien
  • 2 knofloken (een deel gaat door de papadum sausjes)
  • zakje verse munt (een deel gaat door de papadum sausjes)
  • zakje verse koriander (een deel gaat door de papadum sausjes)
  • 3x Pataks Papadums (kant en klaar)
  • 1 zak ongezouten cashews

Voor de papadum sausjes:

  • 1 pot Pataks Manga of Ginger Chutney
  • (Soya) yoghurt
  • verse munt
  • verse koriander
  • zout en peper
  • knoflook

Howto:

  • Schil de zoete aardappelen en hak ze in stukjes van max. 5cm groot. Kook deze vervolgens 5 minuten voor in een pan met kokend water. Giet de pan af als het voorgekookt is.
  • Doe in bakje 1: gesnipperde ui, gehakte knoflook en gehakte gember.
  • Doe in bakje 2: Gesneden tomaat in blokjes
  • Doe in bakje 3: gesneden wortel in plakjes
  • Doe in bakje 4: gesneden paprika in blokjes
  • Doe in bakje 5: gesneden en gewassen munt
  • Doe in bakje 6: gesneden en gewassen koriander
  • Verhit een flinke scheut (olijf)olie in een pan (de hele bodem moet bedekt zijn)
  • Als de olie warm is gooi je bakje 1 erbij (knoflook, ui en gember), fruit dit enkele minuten terwijl je door de pan roert
  • Voeg de tomaat toe en bak dit even mee tot het wat zachter wordt.
  • Voeg vervolgens de Pataks Curry kruiden toe (met een lepel het makkelijkst). Als het potje is leeggeschept vul je hem voor de helft met water en schud je (met de deksel erop) kort. Inhoud in de pan doen.
  • Voeg de kokosmelk toe (vergeet de verpakking niet te schudden!)
  • Voeg de aardappel toe en roer alles door
  • Voeg de wortel toe en roer alles enkele minuten door.
  • Begin nu ongeveer met het opwarmen van de naan-broden, in de oven/magnetron/tosti-ijzer.
  • Voeg de paprika toe en roer weer regelmatig
  • Verhit alles goed en proef met een schone lepel even hoe de smaak is, roer dit regelmatig door op een middel-hoog vuur (standje 6 op de ikea inductie-kookplaat).
  • Voeg 3/4 van de verse munt toe. (NIET de koriander, die serveer je apart omdat niet iedereen van koriander houdt)

Howto voor de papadum sausjes

  • Doe een scheut aan soya yoghurt in een schaaltje
  • Voeg de verse munt (en koriander) toe. (wmees voorzichtig met de koriander)
  • Doe er wat verse knoflook doorheen
  • Voeg wat peper en zout toe.
  • Proef en pas eventeel wat aan.

Result: super-amazing curry! (fotos nemen waren we helaas te laat voor :(()