Handleiding

From Hackerspace Amersfoort
Revision as of 13:43, 19 February 2023 by Polyfloyd (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Deze handleiding heeft twee doelen:

 • Je bent deelnemer en wil even opzoeken hoe dat even ding ook alweer werkte
 • Je bent geen deelnemer en wil je eerst verdiepen in de details om een idee te krijgen van hoe Bitlair werkt

Mist er iets? Is er iets onjuist? Voel je vrij om het te verbeteren, het is een Wiki ;)

Indien hier iets staat beschreven wat in strijd is met het Huishoudelijk_Reglement, dan heeft het huishoudelijk reglement voorrang.


De space openen en sluiten

Zie Members voor de voorwaarden voor zelfstandige toegang tot de space.

Opnenen

 1. Indien je aankomt en het terreinhek gesloten is, neem de sleutel uit het sleutelkastje aan de paal waar het hek in valt. De code heb je samen met jouw iButton gekregen.
 2. Is het lampje op de iButton-lezer rood? Dan kan dien je de deur met jouw iButton te ontgrendelen. Dit doe je door de iButton tegen de lezer aan te houden tot je de deur hoort openen. Wanneer de deur van het slot is klinkt de deurschootopener en kan je de deur open trekken.
 3. Wanneer je de deur opent klinkt een zoemtoon van het alarmsysteem. Schakel het alarm uit door jouw alarmcode in te toetsen. Je hebt alleen de cijfertoetsen nodig. Indien je een verkeerde knop hebt ingetoetst, begin overnieuw. Wanneer de zoemtoon stopt heb je het alarm succesvol uitgeschakeld.
 4. Loop naar boven en open Bitlair door de spacestateknop naar "Open" te draaien, deze knop vind je naast de barterminal. Hiermee wordt het muzieksysteem opgestart, komen er meldingen op IRC en de website dat de space open is en gaat de deur van de werkplaats open.
 5. Indien je aan een van de tafels in de hoofdruimte gaat zitten, zet de desbetreffende elektrobank aan met kleine zwarte knopje.

Afsluiten

 1. Controlleer of alle ramen dicht zijn. Op warme dagen is het ok om ze op een kiertje te laten (hendel naar boven gericht) zodat 's nachts warme lucht naar buiten kan.
 2. Controlleer of alle verlichting uit is. Vergeet de WCs en kamers aan de gang niet!
 3. Controlleer of er geen andere mensen meer binnen zijn.
 4. Zet alle elektrobanken uit door de zwarte knopjes uit (beneden te zetten)
 5. Zet de spacestateknop naar "Gesloten" om apparatuur uit te schakelen.
 6. Schakel het alarm in door jouw code in te toetsen. Dit gaat op dezelfde manier als het alarm uitschakelen. Let wel op dat de display "System ready" moet weergeven voordat je de code intoetst. Wanneer het alarm om de 1-2 seconden een korte piep geeft is het alarm aan het inschakelen en heb je 2 minuten de tijd om naar buiten te gaan.
 7. Druk de deur aan zodat deze goed dicht is. Zet de deur op slot door jouw iButton tegen de lezer aan te houden.
 8. Indien onze buren reeds vertrokken zijn en je de laatste bent die het terrein verlaat, zet het hek op slot.


De Bar

Bitlair gebruikt Revbank als software om geld tegoeden van deelnemers bij te houden.

De meest gebruikte handelingen zijn respectievelijk geld storten en producten afrekenen:

Geld storten

 1. Typ deposit en druk op enter
 2. Volg de instructies op het scherm

Producten afrekenen

 1. Zoek de barcode op het ding wat je wil afrekenen. Indien er geen barcode is maar wel een sticker met label, bijvoorbeeld voor dingen uit de snoepautomaat, typ het label in.
 2. Scan de barcode
 3. Tik jouw accountnaam in om de transactie te voltooien

Voor andere dingen kan je help intypen om een idee te krijgen van wat allemaal kan.


Kosten Declareren

Voorraad raakt op, we missen wel eens dat ene handige gereedschapje of er mist een schoonmaakmiddel. Help met het bijvullen van verbruiksartikelen door ze zelf te in kopen en vervolgens het geld terug te krijgen. We hebben het liefste dat je van te voren toestemming vraagt aan een bestuurslid. Echter, als het een belangrijk artikel zoals WC-papier op is kan je er wel van uit gaan dat je deze kosten terug krijgt :)

Heb je dingen gekocht? Stuur een email naar bestuur at bitlair dot nl met de volgende gegevens:

 • PDF/foto/schermafbeelding van de factuur of bonnetje
 • Je IBAN en de tennaamstelling hiervan
 • Welk bestuurslid vooraf toestemming heeft gegeven

Heb je een fysiek bonnetje? Leg deze in de desbetreffende lade in de space. Schrijf op het bonnetje de datum van wanneer je de declaratie-email hebt verstuurd.

Declareren via de Bar

Heb je ingekocht om snacks en drinken in de bar bij te vullen of is het bedrag lager dan 20 euro? Dan mag je de kosten hier voor declareren via Revbank.

Gebruik het "deposit" commando, kies voor "reimburse" als optie en volg de instructies die op het scherm verschijnen.


De Snoepautomaat (Revbank Market)

Via de revbank market is het voor deelnemers mogelijk om producten aan te bieden aan bezoekers van Bitlair. Het gaat hier dan voornamelijk om het aanbieden van teveel bestelde producten die te kostbaar zijn om te doneren, zoals arduino's, wemos bordjes en soldeerkitjes. Je vind de market in de fysieke snoepautomaat bovenaan te trap / naast de keuken. Mocht je wat aan willen schaffen, haal dan het product uit de automaat (via de deur, of door het nummer in te toetsen) en reken het dan vervolgens af via de revbank. De producten zijn voorzien van een artikelnummer of een barcode.

Zelf iets verkopen

Heb je zelf iets wat je wilt aanbieden, zorg er dan voor dat dit goed afzonderlijk verpakt zit (bijvoorbeeld via een ziplock zakje) zodat duidelijk is wat bij elkaar hoort. Kies vervolgens een artikelcode uit (het handigste is bv je initialen gecombineerd met een korte naam, zoals TJ_BUCK_USB, dus zonder spaties) en maak hiervoor een sticker of barcode met de Gereedschap/Dymo labelprinter.

Deze code dien je vervolgens toe te voegen aan revbank, wat je kan doen met het commando 'market'. Hiermee kom je vervolgens in een VI (linux) editor waar je je product kunt toevoegen. Een voorbeeld:

 tjalling   TJ_BUCK_USB  2.80 0.70 Buck converter 8-36V 5V out 3.5A

De kolommen zijn: revbank account naam ontvanger, artikelcode, prijs (deel verkoper), prijs (deel space), beschrijving

De uiteindelijke aanschafprijs is de combinatie beide prijskolommen, in bovenstaande voorbeeld dus 3.50, waarvan 2.80 naar tjalling gaat en 0.70 naar de space. Belangrijk is dat er minstens 0.01 staat bij het deel voor de space, anders is dit product niet te gebruiken binnen revbank.

Let op: het is dus niet de bedoeling om geld te verdienen op de verkoop, het bedrag dient ter compensatie van de aanschaf en verzendkosten.

Avondeten

Op de woensdag & zondag (en soms ook andere dagen dat er deelnemers aanwezig zijn) wordt er gegeten op de space. Als er een deelnemer zin heeft om te koken kan dit zelfgemaakt voedsel zijn, anders wordt er vaak eten besteld. De etensplannen worden normaal aangekondigd in het topic van #bitlair op IRC en vaak gaat de coordinatie hiervan via de pad. Mocht je mee willen eten, dan is het belangrijk om je hiervoor in te schrijven.

Bestel eten

Mocht er gekozen zijn om eten te bestellen, vul dan op de pad in wat je wilt eten, je kan dit op zoeken door de in de pad genoemde link te volgen naar het restaurant. Kies hier je gerecht uit en vul dit in op de pad, samen met het totaalbedrag en de nickname die je op de bar gebruikt. Let op dat je ook alle keuzes die bij een gerecht beschikbaar zijn invult, dit maakt het voor de persoon die besteld een stuk eenvoudiger:

Voorbeeld:

  Linor 10.95:
    Cheeserito, Pulled Chicken, Spicy Habanero, 7.95
    Taco Veggie, 3.00

Coordinatie bestellen

Het is belangrijk dat er iemand de verantwoordelijkheid neemt voor het bestellen. Mocht je dit op je willen nemen voor een avond, begin dan met het voorbereiden van de pad door in te vullen waar besteld wordt, tot hoe laat men zich kan inschrijven en wie de bestelling regelt. Bijvoorbeeld"

 Vandaag 4 September bestellen we bij: https://tacomundo.com
 Het eten wordt besteld om 18:15 door Linor
 Postcode: 3821 AB

Vermeld vervolgens de link naar de pad en de besteltijd in het IRC topic. Vervolgens is het belangrijk om op de genoemde tijd de bestelling te doen. Er is binnen de space (vaak) contant geld aanwezig om de bestelling af te rekenen. Check dit wel even voordat je op bestel drukt. Daarna moet het bedrag afgeschreven worden van de bank accounts van de mee-eters. Dit doe je door eerst alle bedragen (inclusief je eigen bestelling) naar je eigen account te zetten en vervolgens het hele bedrag van jouw rekening af te schrijven. Voor administratieve redenen moet dit binnen 1 transactie gebeuren. Voorbeeld:

 take linor 7,95 TacoMundo
 take injmvo 13,20 TacoMundo
 take trangar 15,20 TacoMundo
 take jwrm22 11,90 TacoMundo
 take nelusthenerd 7,95 TacoMundo
 take ak47 16,95 TacoMundo
 take jolo 11,90 TacoMundo
 85,05
 linor

De 1 na laatste regel is het totaalbedrag van de bestelling, de laatste je eigen naam.

Eten koken

Als er op de space eten wordt gekookt dan volstaat (meestal) het invullen van je naam. Let hierbij op dat je op tijd inschrijft, aangezien er ook inkopen gedaan moeten worden. Mocht je zelf willen koken, dan kan je inspiratie vinden bij Projects/Koken

IRC

Internet Relay Chat stamt uit de begintijd van het internet en wordt gebruikt door het merendeel van de nederlandse hackerspaces voor communicatie tussen de deelnemers. Bij IRC maak je met een client verbinding met een netwerk, waarna je berichten kunt ontvangen die worden verstuurt terwijl je verbonden bent. Dit betekend dus ook dat als je niet verbonden bent, je alles wat tussendoor gezegd wordt niet zult ontvangen.

Netwerk & Kanaal

Bitlair maakt gebruik van het #bitlair kanaal op het Smurfnet netwerk. Via dit kanaal kunnen deelnemers met elkaar chatten en komt er informatie voorbij over zaken die in de space gebeuren (bijvoorbeeld meldingen over wanneer de space open gaat).

Software

 • HexChat (linux / windows)
 • Irssi (linux)
 • Mirc (windows)
 • IRCCloud (web based)

Altijd verbonden blijven

Vaak is het wenselijk om ook verbonden te blijven met IRC als je computer niet aanstaat. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van de shell server (waar je toegang tot krijgt als je je inschrijft als deelnemers). Hier kan je bijvoorbeeld irssi draaien in een screen sessie.

Mocht je iets minder technisch zijn, of liever gebruik maken van een webclient, dan is IRCCloud een optie. Die bieden naast een web interface ook mobiele apps zodat je nooit iets hoeft te missen.

Mailinglist

TODO

Aanpassingen aan de space

Space verbeteren

Zie je iets wat in de space beter of handiger kan, dan staat het je vrij dit als project op te pakken, mogelijk is er zelfs vanuit Bitlair budget voor. Let er wel op dat de space door anderen gebruikt wordt; mocht er overlast ontstaan (een apparaat of ruimte kan enige tijd niet gebruikt worden), zorg dan dat de overlast beperkt wordt en dat je mede deelnemers hiervan op de hoogte worden gesteld, zodat ze niet pas bij aankomst op de space er achter komen dat ze iets niet kunnen doen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de aanpassingen ook afrond en niet iets half compleet achter laat.

Fysieke aanpassingen

Bitlair moet bij het einde van het huurcontract de ruimte opleveren zoals deze was toen we hier voor het eerst introkken. Dit betekend dat we niet zomaar fysieke aanpassingen kunnen doen, zoals gaten boren. Mocht het voor jouw space verbeter project nodig zijn dit wel te doen, stem dit dan altijd af met een bestuurslid

Aanpassingen aan apparatuur of gereedschappen

Zoals een goed hackerspace betaamd zijn een hoop van de apparaten en gereedschappen niet in de originele staat, soms omdat deze incompleet gedoneerd zijn, soms omdat er verbeteringen aan toegevoegd zijn. Dit houd echter in dat het vaak niet handig is om aanpassingen (bijvoorbeeld onderhoud of updaten van firmware) te gaan doen zonder bewust te zijn van deze history. Het beste is deze aanpassingen eerst door te spreken met de deelnemers die in het verleden het onderhoud hebben verzorgd. Bij twijfel kan je natuurlijk altijd het bestuur vragen.

Kleine wensen

Soms mis je iets kleins, zoals een makkelijk stuk gereedschap of een verbruiksartikel (zoals secondenlijm of connectors). Mocht je zelf in staat zijn om dit artikel aan te schaffen dan kan je bij iemand van het bestuur controleren of dit in aanmerking komt voor declaratie. Een andere optie is dit toe te voegen aan de wensenlijst.

Persoonlijke eigendommen in de space

Het is in principe niet de bedoeling dat eigendommen worden achtergelaten in de space. Uitzondering hierop is de inhoud van de samla die je toegewezen krijgt zodra je deelnemer wordt. Voor grotere projecten is het in overleg met het bestuur mogelijk om dit project elders in de space op te slaan. Belangrijk hierbij is dat je deze eigendommen duidelijk voorziet van naam en omschrijving (bijvoorbeeld met behulp van een projectsticker). Als het niet duidelijk is van wie iets is, of als het langere tijd onaangeroerd ergens is achtergelaten, beslist het bestuur wat hier mee gebeurd.

Work in Progress foto's

Om geinteresseerden een idee te geven wat er bij Bitlair gebeurd is er een foto systeem geinstalleerd. Je kunt deze foto's zien bovenaan de homepage en via https://bitlair.nl/fotos. Mocht je dus met een project bezig zijn en wil je graag je voortgang delen met de wereld, dan kan je met een foto maken met de camera die op de bar staat. Alle foto's die op deze camera staan als hij wordt aangesloten op de USB kabel worden automatisch geupload. Let wel op het volgende:

 • Neem altijd foto's in landscape (horizontaal) mode
 • Alleen foto's worden ondersteund, geen filmpjes
 • Verwijder mislukte foto's van de camera anders worden deze ook geupload
 • Neem geen foto's waarop andere deelnemers zichtbaar zijn, tenzij je hiervoor toestemming hebt gevraagd.
 • Als je toch foto's aan het maken bent, neem dan vooral ook foto's van projecten van andere deelnemers (vraag toestemming)

Mocht je meer willen delen dan alleen een foto (bijvoorbeeld broncode of andere informatie om het project na te maken) dan is het ook mogelijk om een project pagina aan te maken.

Git

Bitlair heeft een organisatie op GitHub. Deze plek is bestemd voor code van projecten voor de space. Deelnemers mogen lid zijn van deze organisatie, vraag het bestuur om een uitnodiging. Ben je geen deelnemer maar collaboreer je met iemand aan een project? Vraag om "Outside Collaborator" te worden op het respectievelijke project.

Er draait ook een Gitea server op https://git.bitlair.nl, je kan als deelnemer hier inloggen met de LDAP logingegevens die je bij inschrijving hebt ontvangen.