Projects/nightlight

From Hackerspace Amersfoort
Jump to: navigation, search


RBTyVcEx.jpeg
Project Nachtlampje
Name Nachtlampje
Start 2018/01/01
End
Contact NovemberBravo
Website https://bitlair.nl/nightlight
Information Een nachtlampje voor op een babykamer.
Status Production

Omdat 2 van mijn neven hun eerste kindje verwachten wilde ik hen een kadootje geven. Aangezien ik niet goed wist wat ik zou moeten geven besloot ik om zelf iets te maken. En dat iets is dit nachtlampje geworden want hackerspaces en programmeerbare leds is nu eenmaal een goede combinatie.

Onderdelen

 • IKEA Ribba [1]
 • Ledstrip [2]
 • Arduino Pro mini [3]
 • USB connector [4]
 • Barrel Jack [5]
 • Rood, wit en zwart elektrisch draad
 • Wit papier
 • Een plaat mdf
 • Een leuk SVG'tje voor het beeld

Het Plan

Het idee is om een nachtlampje te maken voor op een babykamer. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik voor gekozen voor een Ribba fotolijstje. Dit is hetzelfde als die voor de wordclock worden gebruikt. Dit is een mooie lijst om alles in te bevestigen.

Afbeeldingen

Op internet heb ik een pakket met plaatjes gevonden voor in een babykamer. Hierin zitten SVG's die gebruikt kunnen worden om uit te snijden op de lasercutter. Ik heb uiteindelijke gekozen voor een maantje omdat ik nog geen idee heb wat het geslacht van beide kindjes gaat worden en bovendien is het een nachtlampje dus dan past een maan goed. Ik heb de Modern Nursery Design Kit [6] van sierraiola op Creative Market. Je kon dit pakket een paar dagen gratis downloaden.

Iteraties

Prototype

Omdat het de eerste keer was dat ik iets met leds en de ribba ging maken leek het mij handig om eerst een prototype in elkaar te zetten zodat ik daarin fouten kan maken die ik dan niet maak in de leggit nachtlampjes.

Lessen geleerd

 1. Arduino niet op het lijstje bevestigen maar op het achter bordje.
 2. Andere manier vinden om het papier op het plexiglas te bevestigen (andere lijm).
 3. Connectors aan alle draadjes maken zodat je gemakkelijk los kan maken.
 4. De LEDstrip verder naar achteren doen zodat de LEDs beter defused worden door het papier.

Versie 1 - Lucid Luna

NightlightFinalVersion.jpg

De eerste 'productie' versie van het nachtlampje. Lessen die zijn geleerd van het prototype zijn toegepast op deze productie nachtlampjes.

Uiteindelijk is er voor gekozen om de knoppen niet te gebruiken omdat dit de lampen te ingewikkeld zou maken en het ook niet gebruikers vriendelijk was. Als programma voor de leds wordt gebruik gemaakt van een aangepaste versie van de Adafruit strandtest waarbij alleen de rainbow functies gebruikt worden.

Insidenightlight.jpg