Projects/RadioShelter

From Hackerspace Amersfoort
Revision as of 13:35, 12 May 2021 by Dugo (talk | contribs) (link naar specs voor de TBA820)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search


Project Asiel voor afgedankte radio's
Name Asiel voor afgedankte radio's
Start 2021/05/08
End
Contact Dugo
Website
Information Met de komst van DAB+ en een totaal gestoorde AM band worden nogal wat radio toestellen afgedankt. Hier krijgen ze, ongeacht hun voorgeschiedenis, de kans op een nieuwe toekomst. Totaal uitzichtloze gevallen kunnen zich als donor inzetten. Geen radio is schroot!
Status Alpha


Philips AJ3121/12

Philips AJ3121/12


Fabrikant Philips
Model AJ3121/12
Productie China
Bouwjaar 2009
Prijs €13,95
Introductie 2007 (?)
IC/Transistor/Buis CD2003GP / CS8560GP / CD7366GS
Band AM/FM omroep
Schema beschikbaar niet voor de radio zelf
Behuizing (vergeeld) plastic
Staat beroerd
Verblijfsstatus Vergunning voor onbepaalde tijd (regeling schrijnende gevallen)

Intake

Een klassieke wekkerradio van Philips met klok op netstroom frequentie en 9v back-upbatterij. Een oude versie van dit model met groen display, ingebouwde travo en analoge afstemschaal. In tegenstelling tot de nieuwere versies met fel rode cijfers, externe voeding en SMD componenten zit de behuizing hier vol en laat weinig ruimte over voor projecten. De radio verkeert in zeer slechte staat. De AM band is stokdoof en zodra een FM station is gevonden slaat de radio af. Een keramische condensator flappert in de wind en twee elco's zijn overleden aan zware diaree. De PCB ziet eruit alsof een kind er met kleurpotloden overheen is gegaan en de antennedraad is naar de kapper geweest. De behuizing is vermoedelijk door zon en warmte van de travo vergeeld en aan de onderkant zelfs broos. Zoals het bij een afgedankte radio hoort mist het klepje voor batterij, zit er latex verf op de stekker en mist een van de pootjes het rubber. De kleur groen van het display is erg chique en voor het bouwjaar zit er een relatief mooi lopende varicap in.


TODO

Wacht momenteel op onderdelen voor een recap.


Indesit R15

Indesit R15


Fabrikant Indesit (Industria Elettrodomestici Spirea Italia)
Model R15
Productie Italië
Bouwjaar Januarie 1978
Prijs ƒ89,-- (Adviesprijs ƒ129,--)
Introductie 1977 (?)
IC/Transistor/Buis TBA820
Band FM/LW/MW/SW omroep
Schema beschikbaar Ja
Behuizing plastic
Staat werkend
Verblijfsstatus In de wasstraat

Intake

Het is echt geen wasmachine maar een volledig afgeragde radio. Het moet ooit een mooie Italiaans design radio geweest zijn. Gezien de spatten en zaagsel aan de binnenkant flink bij het klussen gebruikt. Zeker ook een paar keer van tafel gevallen want het plastic heeft barsten, er mist een hoek uit het acrylscherm, de volumeknop mist en de antenne heeft het ook niet overleefd. De radio doet het op zich wel. De FM komt luid en duidelijk door, maar op de andere banden alleen maar ruis. Harder en zachter met behulp van een schroevendraaier gaat gepaard met een enorm gekraak en zet je hem te hard klinkt het wat vervormd.


Wasstraat

Indesit open


Eerst maar eens grotendeels uit elkaar gehaald. Zwarte panelen in de vaatwasser en blinken weer. Het frontpaneel had een afgebroken klemmetje dat los in de radio lag. Vastgeplakt met secondenlijm en een dupont stekkertje als versteviging. Na het afkrabben van de verfspatten ziet dat er weer redelijk uit. Het acrylscherm de hele lijn van 400/600/1200/1500/2000/commandant 4/brasso laten doorlopen. Alle krassen zijn er uit, maar de wolken zitten tot heel diep. Die UV schade komt denk ik nooit meer helemaal goed, het plastic is ook erg broos. Wel is de FM afstemschaal aan de bovenkant nu weer te lezen. De binnenkant is met wat perslucht en een kwast ook weer toonbaar. De volumeknop werkt weer kraakvrij na een flinke massage met contact spray en afstemmen gaat ook weer zonder gepiep na een drupje olie op de draad.

TODO

Uitzoeken waarom radio 1224 (100W vanuit Lunteren) niet eens doorkomt.