Projects/PNP

From Hackerspace Amersfoort
< Projects
Revision as of 23:35, 1 July 2019 by Vuurtorenjeroen (talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision β†’ (diff)
Jump to: navigation, search


NoPicture.png
Project Pick & Place
Name Pick & Place
Start 2019/06/05
End
Contact Linor, vuurtorenjeroen
Website
Information Pick & Place machine
Status Alpha


Introductie

Nu we in de space de mogelijkheid hebben om PCB's te bakken en stencils te maken met de lasercutter, en we voor een aantal recente projecten redelijk wat dezelfde PCBs hebben gemaakt, kon eigenlijk een pick & place machine niet ontbreken. Uiteraard zijn er al meerdere DIY PNP machines te vinden, echter willen we dit project gebruiken om met een aantal (voor ons) nieuwe technieken te experimenteren.

Beweging

Een van de nieuwe dingen die we willen proberen is het ander systeem voor de beweging. Inmiddels hebben we voldoende ervaring met de standaard systemen waar 1 moter 1 as beweegt (ultimaker, i3) en met delta printers, maar core-xy hadden we nog niet uitgeprobeerd. Aangezien we voor pick & place vooral heel veel moeten verplaatsen (van componenten naar de printplaat en weer terug) en core-xy door de lage massa op de gantry vrij snel kan bewegen/accelereren lijkt dit een goede keuze. Om het systeem met de belts iets beter te begrijpen hebben we een prototype gemaakt:

Pnp20190612.jpg

Bewegingen waren zeer snel, maar op een gegeven ogenblik wilde de stepper motoren niet sneller. Voor de uiteindelijke machine willen we dan ook overstappen op HiWin rails en gebruik gaan maken van brushless motoren met encoders. Voor de aansturing hiervan is een ODrive besteld, deze zou onder andere het standaard step/dir signaal kunnen gebruiken en daarmee als vervanging kunnen dienen voor normale stepper motoren. Voorbeelden: ODrive met LitePlacer Hoge snelheid tekenen.


Research