Projects/Faux Tubes: Difference between revisions

From Hackerspace Amersfoort
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
No edit summary
 
(One intermediate revision by one other user not shown)
Line 4: Line 4:
|contact=NovemberBravo, Linor
|contact=NovemberBravo, Linor
|info=Een 'neppe' nixietube gemaakt van plexiglas en neopixels.
|info=Een 'neppe' nixietube gemaakt van plexiglas en neopixels.
|status=Alpha
|status=Abandoned
}}
}}
==Ontstaan van het idee==
==Ontstaan van het idee==
Line 14: Line 14:


==Verloop van het project==
==Verloop van het project==
 
We hebben besloten een prototype te gaan maken zodat we konden kijken of wij het effect van de plexitubes zoals hij ze noemt na te maken. We hebben de bestanden die hij op zijn website staan onleed om daar de bestanden voor de plaatjes uit te halen. De plaatjes zijn uitgesneden en gegraveerd op de lasercutter. Vervolgens hebben we het idee getest met een neopixel.
===Week 1===
Het idee bleek te werken.
De week erna hebben we toen besloten een prototype te gaan maken zodat we konden kijken of wij het effect van de plexitubes zoals hij ze noemt na te maken. We hebben toen de files ontleed om daaruit de plaatjes te halen die we nodig hadden.
Toen dat duidelijk was zijn we gaan kijken hoe we het idee kunnen aanpassen aan het idee dat wij hebben.

Latest revision as of 11:19, 29 January 2018


Project Fauxtubes
Name Fauxtubes
Start 2016/09/21
End
Contact NovemberBravo, Linor
Website
Information Een 'neppe' nixietube gemaakt van plexiglas en neopixels.
Status Abandoned


Ontstaan van het idee

Het idee van de Faux Tube is ontstaan tijdens de eerste keer dat ik Niels in de hackerspace kwam. Ik kwam in gesprek met Krijn en we hadden het over dingen die we nog wel wilde gaan maken. Al vrij snel kwamen we er achter dat we beide eigenlijk nog wel een nixietube clock wilde maken. Alleen was dit een project waar we beide een beetje door waren geintimideerd vanwege de hoge voltages waar mee je dan werkt. Krijn had op hackaday gelezen dat iemand voor een klok een soort nep nixietubes had gemaakt met plexieglas en neopixels. Op zijn blog had de kerel in kwestie al zijn files opensource beschikbaar gesteld. Op dat moment besloten we om te proberen zijn resultaat te herhalen.

Wat is een Fauxtube?

Een fauxtube is in feite een nep nixietube. Een nixietube werkt met gas en hoge voltages. Een fauxtube niet. Een fauxtube bestaat in feite uit een aantal plexiglazen plaatjes die op elkaar zijn gestappeld. In die plexiglazen plaatjes zijn dan vervolgens de cijfers gegrafeerd. Door dat deze er in zijn gegrafeerd schijnt het licht op die plek door het plexiglas heen waardoor het lijkt alsof de cijfers gloeien zoals bij een nixietube. Het licht komt van de neopixels die onder de plexiglazen plaatjes zit. Doordat elke plaat een eigen neopixel heeft kan je deze gemakelijk kan adresseren met een arduino.

Verloop van het project

We hebben besloten een prototype te gaan maken zodat we konden kijken of wij het effect van de plexitubes zoals hij ze noemt na te maken. We hebben de bestanden die hij op zijn website staan onleed om daar de bestanden voor de plaatjes uit te halen. De plaatjes zijn uitgesneden en gegraveerd op de lasercutter. Vervolgens hebben we het idee getest met een neopixel. Het idee bleek te werken. Toen dat duidelijk was zijn we gaan kijken hoe we het idee kunnen aanpassen aan het idee dat wij hebben.