Tools/Luchtbevochtiger

From Hackerspace Amersfoort
Jump to: navigation, search
Tool Luchtbevochtiger
Tool Luchtbevochtiger Picture.jpg

Luchtbevochtiger

Name Luchtbevochtiger
Description De lucht in de space is erg droog. De oplossing daarvoor is een luchtbevochtiger
To use by Everyone
Use cost? Na gebruik tank leeg maken.

Elke vier weken schoonmaken

Location
Owner

Luchtbevochtiger {{#ifexist:[File:luchtbevochtiger_geheel.jpg] | [[Tool Image::[File:luchtbevochtiger_geheel.jpg]]] | File:Tool_Luchtbevochtiger_Picture.jpg Tool_Luchtbevochtiger_Picture.jpg

Er is een werkende luchtbevochtiger op de space! Deze was nodig omdat de lucht in Bitlair 2 erg droog is. Dit geeft een oncomfortabel klimaat en veroorzaakt ESD. Deze schokken zijn vervelend, maar bovenal overlijd elektronica hieraan. Daarom is het een goed idee om de luchtvochtigheid op pijl te houden.

Specs

Deze luchtbevochtiger heeft een 7L tank. Hij is van Tarrington house. Er is op dit moment geen handleiding van deze luchtbevochtiger te vinden. Hij is in een vorig leven aangezet met azijn in de tank. Dit is GEEN goede manier om hem schoon te maken, en hierdoor werkt hij alleen nog met de schroeven uit het apparaat. De bodem zit dus los.

Gebruiken

De luchtbevochtiger gebruiken is goed te doen. De donkergrijze tank moet worden gevuld met water. Vervolgens moet de tank op het zilverkleurig station gezet. Daarna de stekker in het stopcontact en de aan-knop indrukken. Daarna staat de settings van de luchtbevochtiger meteen goed. Omdat de sensoren in het apparaat rare metingen geven/defect zijn, zijn de andere settings niet interessant.

Achterlaten

Een luchtbevochtiger werkt met water. In de grote tank kan lekker veel water, wat fijn is op een spacedag. Wat minder fijn is, is als dit water langer dan een dag in het apparaat blijft staan. In dat geval kunnen en zullen er bacteriën en algen in het water gaan groeien. Daarom moet de luchtbevochtiger leeg achtergelaten worden. Het liefst met de tank los van de bevochtiger zelf, zodat de tank en de vernevelaar goed kunnen drogen.

Schoonmaken

Hoe vaak

Zelfs als de luchtbevochtiger iedere keer leeg en droog gemaakt wordt na gebruik, zal er na een paar tanks water een biofilm vormen in de tank en de vernevelaar. Ook zal er een kalkafzetting zichtbaar worden op het basisstation. Bij voorkeur maken we de luchtbevochtiger zo vaak schoon, dat deze niet zichtbaar worden ;P We hebben echter gezien dat na 3 weken de eerste tekenen van algenaanslag rond het piëzo element zichtbaar zijn. De richtlijnen voor schoonmaken zijn, bij iedere dag gebruiken, elke week schoonmaken. Dus bij 2x in de week gebruiken, om de 4 weken schoonmaken.

uit elkaar

De bevochtiger in losse onderdelen
Het tuitje kan je zo uit de tank schuiven. Daarna de tank optillen en het witte filter eruit schroeven.
Wit filter
Dit filter niet met azijn of chloor schoonmaken, omdat de damp uit het aparaat hierlangs komt, en we bij voorkeur niet de hele ruimte onder een chloor- of azijndamp hangen:).

Hoe schoon te maken

Trek voor het schoonmaken ruim een half uur uit. Het schoonmaken bestaat uit drie delen, de donkergrijze tank, de witte filters en kleppen en het zilverkleurige basisstation. Begin met alle restjes water uit de luchtbevochtiger te gieten en maak hem waar het kan droog. Eventuele kalk om de aansluitingen kan verwijderd worden met een doekje met azijn. Vul de tank met water en doe er een flinke scheut chloor bij. Dit om eventuele algen en bacteriën in de watertank te verwijderen. Laat dit minstens een half uur staan. Pak vervolgens het basisstation. Veeg eventuele zichtbare loszittende kalk waar mogelijk weg. Vul daarna het reservoir met schoonmaak- of natuur azijn. Pak een kwast en maak deze nat met de azijn. Veeg hiermee over de kalkvlekken die niet onderwater komen te staan en over de zichtbare kalkaanslag in het reservoir of op de andere onderdelen. Dit moet om de +/-5 minuten herhaald worden. Na een half uur mag de azijn uit het basisstation gespoeld worden. Vul hem met schoon water en ga een keer met de kwast door de hoekjes en de gladde oppervlakken. Let hierbij erop dat het binnenwerk niet nat wordt. Gooi dit water weg en maak het apparaat zo droog mogelijk. Als hij nog heel sterk naar de azijn ruikt, nog een keer spoelen. Gooi ook de tank leeg, en spoel na. Tijdens het wachten kunnen de witte onderdelen schoongespoeld en droog gemaakt worden. Zijn ze vies met kalk(dus wit en/of stroef), dan je er met een beetje azijn overheen. Zijn ze vies met biofilm(dus groen en/of glibberig), ga er dan met een doekje met chloorwater overheen. Maak de onderdelen droog en laat ze drogen. Laat zowel het basisstation als de tank goed drogen, eerst met een droge doek, en dan nog een poosje in de open lucht. Zet daarna het geheel weer in elkaar. De luchtbevochtiger zou het weer moeten doen nu, met minder kalk en groene aanslag.