Projects/Mes Restauratie

From Hackerspace Amersfoort
Jump to navigation Jump to search


NoPicture.png
Project Mes Restauratie
Name Mes Restauratie
Start 1970/01/01
End
Contact User:User:NovemberBravo
Website
Information Restauratie van een mes dat ik gehad heb van m'n pa.
Status Production


Introductie

Tijdens dit project ga ik proberen om een mes te restaureren. Ik heb dit mes ooit van mijn vader gehad en hij heeft dus een zekere sentimentele waarde (mijn vader leeft nog gewoon ;) ). Het mes zelf is er slechter aan toe. Het is een goedkoop truckstop mes. Het handvat is we van metaal maar slecht vast gelijmd. Deze viel er vanaf nadat ik hem een paar keer had gebruikt wat dus erg zonde is. Ik heb het mes daarna nog wel gebruikt onder andere om zakken met pekel open te maken. Dit is niet echt goed voor een mes en toen het kale handvat roestvorming begon te vertonen heb ik hem ook niet meer gebruikt. Hij verdween in een laatje op mn kamer. Toen ik een tijd geleden mijn kamer weer eens aan het opruimen was kwam ik hem weer tegen. Aangezien ik nu toegang heb tot de gereedschap in de space dacht ik dit is een mooi projectje om aan te pakken.

Einddoel

Het einddoel van dit project is om het mes weer 'werkend' te krijgen. Een mooi houten handvat en een scherp lemmet.

Progress

Roest verwijderen

Aangezien er wat roest was ontstaat op het handvat moest ik dit eerst zien te verwijderen. Op internet las ik dat er een huis-tuin-keuken manier was. Dit is door je voorwerp een nachtje te laten rusten in schoonmaak azijn. Ik heb met dus in een badje van schoonmaakazijn gelegd en deze 2 nachten erin laten rusten. Ik wilde zeker weten dat de roest er vanaf zou komen. Na 2 nachten heb ik hem er weer uit gehaald en het heeft inderdaad geholpen. De meeste roest kon ik er zo vanaf vegen met een doekje.

Uitzoeken van het hout

Ik wilde voor het handvat van dit mes graag een stuk donker exotisch hout. Je ziet dit vaak ook op oudere messen terug en ik vind dit er mooi uitzien. In Arnhem waar ik ook studeer zit een houthandel waar ze ook exotisch hout voor hobby doeleinden verkopen. Ik had van tevoren al even op de site gekeken en zag dat ze daar Wenge verkopen. Wenge is een exotische houtsoort uit Afrika. Het is heel erg donker bruin. Precies de kleur die ik wilde. Ik heb een plankje meegenomen die ik kan gebruiken voor het handvat.

Zagen van het handvat

Nu kom een belangrijk stuk. Het op maat zagen van het hout voor het handvat. Aangezien mijn zaag skills niet heel erg goed zijn leek het me een goed idee om eerst een redelijk groot stuk af te zagen. Die plak ik dan vast aan het mes en vijl ik dan kleiner zodat er een goede aansluiting is met het mes. Op die manier hoop ik dat het er goed uitziet.