Gereedschap/Straalcabine (makeshift)

From Hackerspace Amersfoort
Jump to: navigation, search
Tool Straalcabine
Tool Straalcabine Picture.jpg

Straalcabine

Name Straalcabine
Description Een makeshift zandstraalcabine, om objecten mee te zandstralen.
To use by Everyone
Use cost? Free. Als de speedblast op is, moet er nieuwe komen.
Location Stofhok
Owner bitlair

Straalcabine {{#ifexist:[File:Geimproviseerde-straalcabine.jpg] | [[Tool Image::[File:Geimproviseerde-straalcabine.jpg]]] | File:Tool_Straalcabine_Picture.jpg Tool_Straalcabine_Picture.jpg

Wat is het?

Een grote Ikea Samla bak, (grootste formaat 78x56x44 cm, 130 liter) met een paar handschoenen er aan gelijmd, een compressor-slang-inlaat, een dikke slang met een zandstraalpistooltang, een deksel, en wat klemmen (om het deksel aan de bak vast te klemmen), en wat reservespul. Bij gebruiksstatus moet je denken aan "pre-alfa", er moet nog het een en ander aan verbeterd worden. Maar je kunt er ondertussen wel projecten in zandstralen. Ook goed om over te denken voor je dit wilt gebruiken:

- als je een groot project hebt, is het misschien beter om Linor lief aan te kijken en te vragen of hij zijn compressor mee wil nemen. Die kan meer druk op bouwen en heeft een groter volume. Dan kan je langer werken, voordat je moet wachten tot de compressor weer genoeg druk heeft opgebouwd.

- ik ben rechtshandig, dus de layout van deze bak is daarop gebaseerd. Dat betekent dat je je project in de linkerhand vasthebt en het spuitpistool in je rechter. Ik zeg het maar even. De bak op z'n kop zetten werkt niet zo goed.

- gebruik gehoorbescherming, want het geluid van de compressor is niet echt prettig (zeker niet als je lang bezig bent).

Hoe te gebruiken

Stap 1, zet de compressor aan, want het duurt wel even voor je druk hebt.

Stap 2, haal de emmer met speedblast op de grond VOORDAT je de "sandblasting cabinet" op een werktafel zet. Dat scheelt je je rug (in de emmer zit plusminus 25 kilo speedblast, en stof en zooi).

Stap 3, doe de slang van de compressor door het gat midden onder aan de rechterkant, en sluit het gat af met een stuk "isolatie-buis" en duct-tape. Sluit de slang van de compressor aan op het zandstraalpistool.

Stap 4, zet je project in de bak (doe dit voor stap 5).

Stap 5, doe de deksel op de bak, en zet het vast met een stel klemmen (waarom? omdat anders het deksel er af waait, en je dan zand / grit in je gezicht krijgt. Scheelt wel tanden poetsen, maar de speedblast ligt dan ook door het hele stofhok, en dan sta je daar met stoffer en blik).

Stap 6, steek je handen in de handschoenen, pak je project op, pak het pistool, richt het op je project op en haal de trekker over. Begin met een teststukje. Kijk door het deksel om te zien hoe je project vordert.

Opruimen

- compressor uitzetten (haaa, de stilte)

- als je je project uit de bak haalt, zul je zien dat er een lading grit / zand op de bodem van de bak ligt. Als dit nog redelijk is kan je het terug gooien in de emmer, anders kan je het weggooien.

- je kunt de alle spullen in de bak opbergen (handig!)

- kijk even of er tijdens het werken misschien toch grit / zand uit de bak ontsnapt is, en veeg dat op en gooi dat weg.